Iets terug doen voor de natuur

Zeer regelmatig oogst ik kruiden, noten, fruit, paddenstoelen en/of zaden uit de natuur. Wel doe ik dat altijd met respect voor de natuur. Zo verstoor ik de natuur zo min mogelijk, pluk ik alleen wat ik nodig heb, hou rekening met beurtjaren & droogte en laat ik voldoende staan voor andere mensen, dieren en de natuur zelf.

Het feit blijft dat ik door het wildplukken regelmatig iets weghaal uit de natuur en daarom voelt het voor mij ook goed om regelmatig iets terug te doen voor de natuur, zodat het evenwicht niet verstoord raakt. Voor mij zijn er verschillende manieren om iets terug te doen voor de natuur, die ik graag met je wil delen.

🌿 Bescherm de bomen in je buurt! Wij mensen beseffen ons nog vaak te weinig hoe belangrijk bomen voor ons zijn. Ze geven ons zuurstof, zuiveren de lucht, geven ons schaduw en nog zoveel meer. Gemeentes gaan veel te snel over op kap (voor een parkeerplaats, huizen, windmolens etc.). Ook worden oude bomen te vaak vervangen voor nieuwe (sprietjes), maar oude bomen zijn zoveel waardevoller!! Je kunt de kapaanvragen in je eigen omgeving bijhouden, zodat je eventueel bezwaar kunt indienen als de kap onnodig is. Zelf ben ik bestuurslid bij Stichting Boombehoud Vlaardingen, om zo de Vlaardingse bomen zoveel mogelijk te beschermen.

🌿 Zaai inheemse bloemen of plant biologische bollen. Een fijn bedrijf om bio bollen en zaden te bestellen vind ik Cruydt-Hoeck. Bij De Bolster kun je bio zaden vinden voor de moestuin, bloemen en kiemgroenten. Wil je het grootser aanpakken? Plant dan een boom! Zo hebben wij als buurtinitiatief een eetbaar minibos aangelegd in onze buurt, het Symbiosebos. Het staat vol met eetbare kruiden, bloemen en bomen. Maar wie weet heb jij nog plek in je tuin of weet jij een plek waar de Gemeente nog wel wat extra bomen kan planten. Laat het ze gewoon weten!

🌿 Hou je eigen buurt schoon. Ik loop regelmatig een rondje met een afvalprikker in de buurt en probeer de natuur altijd schoner achter te laten. Een schone buurt blijft beter schoon en je inspireert vaak weer anderen om hetzelfde te doen. De kinderen vinden het trouwens ook altijd leuk om te helpen! In Vlaardingen zijn er momenteel veel mooie initiatieven, zoals de Buurtbezem.

🌿 Breng een offer aan de natuur. Voor mij voelt het goed om mijn dankbaarheid te tonen door middel van een geschenk. Dat kan zijn door een mooie mandala neerleggen in de natuur. Soms heb ik edelstenen in huis die ik eigenlijk niet meer gebruik, ik vind het fijn om deze dan terug te geven aan de natuur door ze ergens in te graven. Ook kun je een klein deel van je oogst/maaltijd neerleggen in je tuin als dank. Heb je niets meegenomen en wil je de natuur toch bedanken? Kun je ook een haar van jezelf gebruiken. Er zijn mogelijkheden genoeg, je intentie is het belangrijkste. Gebruik wel alleen natuurlijke materialen, zodat je de natuur niet extra vervuilt.